Stentorp

som en sjukdom på nätet

Eskilstuna v/s miljö

Tänker idag bara gnälla. Känner mig sur, har inte på hela helgen inte kunnat släppa tanken på min kommuns miljöstrategi (Eskilstuna Energi och Miljö, förkortas EEM). Några särskilt seriösa ansträningar har man inte gjort sig känd för. Man ligger ljusår efter många andra kommuner, utom när det gäller självberömmelse.
För inte så länge sedan kom man med ett appropå att alla som bor på landet ska bygga om sina avlopp efter kommunens önskemål, ska vara med sk kvävefälla. Kostnad ca 2-300 000kr/avlopp (de flesta har enskilt avlopp). How come? Stentorps avlopp är godkänt och byggt enligt konstens alla regler, fast för snart 20 år sedan. Då duger det inte längre. Fick en karta där man kan visa att alla avlopp läcker kväve till diken och bäckar, som blir större bäckar osv. Flera mil senare rinner detta övergödda avlopp ut i Eskilstunaån. Sannolikt kommer en mindre del av kvävet i Eskilstunaån från hushållsavlopp, det mesta kommer förstås från jordbruk och industrier. Men man vill ju ta i med hårdhandskarna för att visa medborgarna vilka handlingskraftiga ledare vi har i kommunen. Det blir lite löjligt. Miljövinsten minimal, några få invånare får betala en massa pengar för ett politiskt jippo. LRF förstod. Man erbjöds att ta itu med jordbrukets kväveläckage på villkor att man låter enskilda hushåll vara i fred. Fn är det lungt på den fronten.
Nu vill man börja med sopsortering! Vågat.
Förpackningar ska hämtas ”grindnära” inom något år. Det var inte alls länge sedan man tog bort miljöstationen i det närliggande villaområdet, var inte lönsamt. Istället för 3 km, har jag nu 13 km. Eftersom jag inte vill ha stinkande returglas liggande hela dagen i bilen kör jag glatt 20 km extra för att bli av med skiten (hört att vissa gräver ner glas, papper och batterier iställer för att konka till stan, hoppas att det är ett dåligt rykte).
Som lantis är kompostering självklart, allt matavfall går till tunnan. Resultatet används som gödning (bidrar föstås till övergödningen). Nu ska sophämtningsavgiften höjas eftersom ett nytt system för att ta hand om allt matavfall ska köpas in. Alla ska erbjudas ”grindhäntning” av matavfall.
Hm, känns som en galet valfiske.
Ja, jag vet, dagens inlägg var skittråkigt, men även denna sida av lantlivet måste belysas.
Sensmoral: Skit ska med skit besegras. Typ…

1 september, 2008 - Posted by | Hushållskemi, Vardag | , , , , ,

6 kommentarer »

 1. Och jag kan inte sluta förundras över att vi inte kan lösa sophanteringen i min lilla stad när det går att lösa i en landsortskommun som din och min hemstad för där funkar det verkligen – i alla fall enligt min mor och far.

  Kommentar av Alla Smutsiga | 2 september, 2008 | Svara

 2. Ja livet på landet kan vara tufft ibland… Verkar ju vara vansinniga lösningar som de kommer på och kostsamma dessutom. Att behöva köra 13 km till närmaste miljöstation verkar ju inte så miljövänligt, för de kan väl inte tro att folk ute på landet tar cykeln dit med fullmatade kassar med flaskor o dylikt, nä det blir väl bilen för de flesta… Vi i stan lider ju bara av att miljöstationerna alltid blir så fulla o skräpiga runtomkring… Men den ligger ju bakom hörnet i alla fall 🙂

  Kommentar av Plymen | 2 september, 2008 | Svara

 3. Alla smutsiga: Precis det jag menar, det funkar i Blekinge sedan många år, vad jag förstår, utmärkt, och i Sthlm, men inte i Eskilstuna. Bara massa utspel, fast inget händer.
  Iglosarna bli ju fulla här oxå. Värdelöst.
  Kompostera mera (fast tunnan är precis full av flugor/knott som attackerar mär man kommer med mer mat…)

  Kommentar av Stentorp | 2 september, 2008 | Svara

 4. Mm, kanske i Stockholm men inte i min stad…

  Kommentar av Alla Smutsiga | 3 september, 2008 | Svara

 5. Jag kan bara inte låta bli att kommentera detta inlägg. För det första är det inte Eskilstuna Energi & Miljö AB som kommit på att bygga ut vatten- och avlopp utan det är miljöförvaltningen tillsammans med kommunstyrelsen.

  Det samma gäller sophanteringen, i det fallet är det den kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som antagit en avfallsplan som EEM måste rätta sig efter.

  Miljöstationerna har inte EEM ansvar för det är ett företag, FTI, som tjänar pengar på våra begagnade förpackningar med mera.

  Eskilstuna Energi & Miljö AB är bara en utförare av det som miljöförvaltningen, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige bestlutar.

  Hälsar
  Ann-Sofie

  Kommentar av Ann-Sofie Wågström | 11 september, 2008 | Svara

 6. OK, I see. Knepigt blev det, men, anade att nån skulle tjäna pengar på mina sopor i slutändan….

  Kommentar av stentorp | 11 september, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: