Stentorp

som en sjukdom på nätet

Lekmän utreder barnläkarens skuld

Vill helst skriva om barnläkaren. Alla vet vem jag menar. Det förväntas nog att jag gör det. Så då gör jag det.

Måste säga att jag håll andan. Det var 5 poliser som ansågs behöva användas för att häkta henne, på hennes arbetsplats. 5 st. Man måste ha bedömt henne som fullständigt livsfarlig. Får en bild av en fullständigt vansinnig galning som rusar omkring på barn-IVA med sprutor fyllda med dödande knark och som hugger efter alla sjuka barn. Undrar hur man tänkte när man gjorde den prioriteringen. Andades ialla fall ut när hon släpptes. Även om det var ett självklart beslut, till och med åklagaren verkar nu ha sansat sig en smula och medger att polisen ligger bakom anmälan. Röster hörs för att mord är mord och allt avsiktigt dödande ska behandals lika. Ok. Nu blir den etiska diskussionen knepig. Om en patients liv upprätthålls på konstgjord väg med respirator och ingen chans finns att kunna klara sig utan respiratorn, återfå något medvetande osv. Om man då beslutar sig för att stänga av respiratorn för att det blir en meningslös verksamhet bara för att cirkulationen inte ska stanna. Då dör patienten, alltså dör helt och hållet. Då har den som beslöt om att avbryta behandlingen medvetet förkortat denna patients liv. Alltså mord.  Mord ger livstids fängelse.

Kommer bli brist på intensivvårdsläkare framöver.

Civilrättsliga processer håller på att ta över hälso- sjukvården. Icke sakkunniga ska döma över medicinska beslut. Hälso-sjukvårdens ansvarsnämnd och socialstyrelsen har då spelat ut sin roll. Alla medicinska beslut som behöver fattas kommer helt att styras av om det kan komma följas av en rättsprocess. Just av denna anledning håller USA`s sjukvård att ruineras pga överbehandlingar, överdrivna undersökningar som görs för säkerhets skull. Vettigt ?

Barnläkares skuldfråga har jag inte tagit ställning till, fälls hon realiseras alla farhågor.

9 mars, 2009 - Posted by | Sjukvård

14 kommentarer »

 1. Kunde inte instämma mer.

  Kommentar av Stockholm | 10 mars, 2009 | Svara

 2. SAKEN ÄR MYCKET ENKEL! …ja alltså i alla fall som snacket går oss svenska folk emellan: Sverige är ett demokratiskt, rättsstatssamhälle. Alltså att den lagda lagen redovisar vad som gäller för oss människor inom landets gränser. -Och! är att tänka sig, den berörda barnläkaren har handlat något som INTE är tillåtet i lagen. Sannolikt bara en kutym, praxis som det sägs, för sjukhusfolket. -Men alltså INTE laglagt!
  Precis som sjukhusfolket behandlade mig kring hjärt by-bass behandlingen: Att man svarar inte på frågor som känns besvärliga att svara på. -Jo visst! STORT STORT tack Ni alla berörda, att jag nu kan sitta här och skriva. Och visst bjöd Ni mig på STOR STOR omtanke och vänlighet. …men när jag t.ex. frågade om grejen att jag till dyngblöt nattsvettades …då kom inget svar. Som alltså kutymen, praxisen är i sjukhusmiljö. Först efter det att jag hade berättat om lagen om ”myndighet skall lämna upplysning”, svarade i alla fall sjukhusfolk utanför Västerås.

  Kommentar av B-O Gavne, Västerås | 10 mars, 2009 | Svara

 3. Jag tror att den aktuella (straff)rättsliga processen kommer att skada rättsväsendet mera än sjukvården, men det är bara vad jag tror. Din första iaktagelse när det gäller att fem poliser går in på läkarens arbetsplats (att de var fem läser jag här för första gången) är ett bevis på att polisen har uppenbara problem med att leda och fördela arbetet, helt klart och att åklagaren har svårt med prioriteringar. Det borde självklart skett utanför arbetet om det över huvud taget skulle ske.
  Sedan är det självklart så att rättsväsendet till syvende og sist har att avgöra gränser, även för sådant som händer inom vården, det är inte en fedad zon för straffrättens långa arm.

  Kommentar av Alla Smutsiga | 10 mars, 2009 | Svara

 4. B-O Gavne, Ja, ”saken är mycket enkel”. I livets slutskede så skall man ge palliativ vård, smärtlindring och ångestdämpande, precis som läkaren gjorde i det här fallet. Och detta i en omfattning som gör att patienten INTE lider, det finns inget tak. Du kan inte på allvar mena att DU gärna avstår från eller nekar någon annan palliativ vård i livets slutskede för att du tycker det är mord.
  I ditt fall handlar det nog mer om att DU känner dig felbehandlad av sjukvården eftersom du nämner din by-pass operation som inte har något med palliativ vård att göra.

  Kommentar av Ola | 10 mars, 2009 | Svara

 5. MITT BUDSKAP i att jag här skriver kring den berörda brottsmisstänkta barnläkaren, avser demokrati och rättsstatstänkande. –Alltså att ingen skall göra något mot någon och mig som inte är överenskommet. Till exempel laglagt i vår samhällsgemenskap.
  ..hade det varit så kring mig (med frågan om vårdnaden av våra barn efter familjens skilsmässa för …snudd 100 år sedan) hade jag inte nu suttit här socialt och ekonomiskt död. –Och sånt påverkar. Och märk väl att i normala rättsordningar –som i vår svenska- finns också förhållandet nöd och nödvärn. Att om jag av någon anledning behöver till exempel färdas på vägens VÄNSTRA sida kan detta mycket väl vara ansvarsfritt.
  (Och hade vi INTE haft rättsstatstänkande, hade jag nu säkert suttit här, med både en blomstrande social och ekonomisk tillvaro)

  Och visst kan den berörda barnläkaren ha gjort något fullständigt utanför vad lag stadgar, i en nödsituation, ”palliativt”. …men tydligen finns det idag sådana som inte anser att hennes handlade med det berörda barnet, inte hade något med nöd, ”palliativt”, att göra. Och då skall detta då prövas i vårt rättsstatstänkande.

  -Och jag är ..högst sannolikt INTE något –verkligen- felbehandlat kring hjärt by-pass behandlingen. Som jag har skrivit blev jag STORT STORT välbehandlad med omtankar och vänlighet. ..men sen smet sjukvårdsfolket då det uppkom besvärliga frågor, att man inte svarade på mina frågor om biverkningar; med mindre än att jag drog lagtext, till att i alla fall andra sjukhusfolk utanför Västerås svarade.
  -Och nu jobbar alltså, med frågorna kring den berörda barnläkaren, dröser av sjukhusfolk för att kunna smita.

  Kommentar av B-O Gavne, Västerås | 10 mars, 2009 | Svara

 6. Det är inte fråga om att ärendet inte skall prövas. Men, det måste göras en medicinsk bedömning av händelsen innan en civil rättsinstans kan göra en bedömning!
  Alltså den vanliga turordningen med socialstyrelsen eller hälso- sjukvårdsnämnd när något fel kan vara begånget.
  Att sjukvården plötsligt skulle vara laglös är befängd tanke. De myndigheter som har kompetens i sak ska utreda. Har ett fel begåtts i den palliativa vården skall detta utredas, på sedvanligt sätt, inte av polis och civil åklagare.
  ASD: 5 st poliser har det stått på några ställen, 4 st på andra. Uniformerade på något ställe, fast det hoppas jag verkligen var fel.

  Kommentar av stentorp | 10 mars, 2009 | Svara

 7. DET STÅR SKRIVET …nånstans i lagen Rättegångsbalken -som stadgar hur, svensk rättegång skall gå till- att (ungefär) domstolsrätten har att se till att målet blir fullständigt utrett. Och där kommer alltså signaturen Stentorps påpekanden här ovan in. -Oaktat att inte minst jag har erfarit att
  sådant, kan -svensk- domstol fullständigt strunta i. Och inte minst strunta i om någon -part- har möjligheten till att skrämma domstolsledamöterna. …ja fy faeeen, kommer jag ihåg.

  Kommentar av B-O Gavne, Västerås | 10 mars, 2009 | Svara

 8. Hmm, förstår inte ditt sista inlägg B-O G. Du får gärna förtydliga dig.
  /stentorp

  Kommentar av stentorp | 10 mars, 2009 | Svara

 9. Fast nu hänger jag inte med, menar du att om ett misstänkt mord inom vården anmäls till polisen ska inte åklagaren inleda förundersökning?

  Kommentar av Alla Smutsiga | 10 mars, 2009 | Svara

 10. Hugo Lagercrantz är inne på den stenstorpska linjen, att Socialstyrelsen och Statens medicin­etiska råd måste utreda eftersom det ännu inte finns några direktiv.
  http://www.dn.se/opinion/debatt/aklagaren-har-allvarligt-skadat-var-barnsjukvard-1.815393

  Kommentar av Slow | 10 mars, 2009 | Svara

 11. Fast min fråga kvarstår. Självklart behövs det riktlinjer men det är liksom en annan fråga. Det går ju inte att backa bandet. Om det funnes riktlinjer och en anmälan kommer in så måste polisen ändå utreda.

  Kommentar av Alla Smutsiga | 10 mars, 2009 | Svara

 12. Först måste det utredas av soc-styrelsen/HSAN om något fel begåtts enligt gängse riktlinjer. Om så, och det är av brottslig art så ska polis kopplas in, men först då.

  Kommentar av stentorp | 10 mars, 2009 | Svara

 13. JAG ÄR JU EN KÄNDIS! Jo dels, som det kan sägas: ”känd från TV”. Från TV-kanalen Kanal5 och programmet ”100 höjdare” med lustigkurrarna Filip och Fredrik; gå in på webbplatsen youtube.com och skriv in namnet ”gavne” och se på mig. Men inte minst är jag ju känd från Flashback, med otaliga debatter. –Och nu när jag upptäckte Dagens Nyheters –och Svenskans- bloggkommentarer, blev jag verkligen glad: för äntligen en bättre intellektuell nivå på inläggen. ..men alltså, nu är vi också här på flashbacks nivå.

  T.ex. med bloggaren, ..smutsigt anonyma signaturen Stentorp, som har problem med att förstå mig. Och andra, mer eller mindre förvirrande skrivningar.
  : Alltså Stentorp reagerar mot att rättsskipningen tar i detta med barnläkaren. Menar att det måste göras en medicinsk bedömning av händelsen innan en civil rättsinstans kan göra en bedömning. Och jag berättar att i domstolars åliggande med att pröva mål, ingår skyldigheten att (ungefär) domstolsrätten har att se till att målet blir fullständigt utrett. ..e´ de svårt att förstå?
  : Och Du signaturen ”Alla Smutsiga”, vem syftar Du på när Du bara skriver ”du” och ”din” om någon?

  Kommentar av B-O Gavne, Västerås | 10 mars, 2009 | Svara

 14. […] har galor för bröstcancer men inte för tarmcancer.…. Vi häktar läkare för att de ger ett döende barn lugnande medicin….  I vanliga fall tänkande journalister […]

  Pingback av Landet där ingen får dö…. « PeoWagstrom’s Weblog | 11 mars, 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: